Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΒΟΤΑΝΑ για τον ΒΗΧΑ



Τα βότανα για τον πονόλαιμο βοηθούν και για τον βήχα και αντίστροφα.
Παρακάτω θα αναφέρω μερικές πρακτικές που έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για το βήχα.
1.      Τσάι λεμονιού με μέλι. Βράσε ένα λεμόνι με τη φλούδα σε ένα μπρίκι. Άφησέ το λίγο να κρυώσει (όχι πολύ, τόσο όσο να μη καίγεσαι) και στύψτο. Πρόσθεσε μέλι και πιες το γουλιά-γουλιά ζεστό (όχι καυτό).
2.      Άλλα τσάγια ή αφεψήματα που βοηθούν πολύ στο ξερόβηχα είναι:
Μολόχα, θυμάρι, χαμομήλι, πιπερόριζα, γλυκόριζα, λεβάντα, μέντα, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, μάραθο, σαμπούκο, τσουκνίδα, μαϊντανός, αγγελική, άγρια τριανταφυλλιά.
Πρόσθετε στο τσάι μέλι και πιπέρι καυτερό κόκκινο (καγιέν).
3.      Τα πιο αποτελεσματικά βότανα είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι. Αν δεν μπορείς να τα μασήσεις έτσι ωμά κάνε χυμό. Τρίψε στο ρεντέ ένα κρεμμύδι και πίεσε τον πολτό σε ένα σουρωτήρι ώστε να βγει ο χυμός. Μπορείς να το κάνεις και με multi ή με αποχυμωτή. Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις μέλι στο χυμό για να γλυκίσει.
4.      Αιθέρια έλαια για εισπνοές, γαργάρες ή εντριβές στο στήθος: ευκάλυπτος, θυμάρι, λεβάντα, μέντα.
5.      Ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος: στύψε ένα ώριμο ανανά και πίνε ένα κουταλάκι κάθε 1-2 ώρες.
6.      Το σαλέπι είναι ανακουφιστικό.
7.      Βράσε λιναρόσπορους για πολύ ώρα. Το ζουμί να είναι πηκτό σαν σαλέπι. Πρόσθεσε μέλι και κανέλα. Πιες το σιγά σιγά όσο είναι ζεστό (όχι καυτό).
8.      Κάνε μια ζεστή σούπα και πρόσθεσε λεμόνι. Όταν βράζει η σούπα βάλε μια ολόκληρη κόκκινη καυτερή πιπεριά να πάρει κάνα δυο βρασμούς μέσα στη σούπα.
9.      Να τρως ελαφρά γεύματα με μαλακές τροφές και άφθονα λαχανικά και φρούτα, ειδικά εσπεριδοειδή. Πολύ καλό κάνει το γιαούρτι με μέλι και κανέλα.

-        Παντού μπορείς να προσθέτεις κανέλα η οποία έχει πολλές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό μας και στο προκείμενο στυπτικές, αντιβακτηριδιακές και θερμαντικές.
Απόφυγε: κούραση, έντονη σωματική άσκηση, κάπνισμα και καπνίζοντες, να μιλάς άσκοπα και έντονα.
Επισκέψου το γιατρό αν έχεις: πυκνά και έγχρωμα (κίτρινα ή πράσινα) φλέγματα, αν βγάζεις αίμα με το βήχα ή τα φλέγματα, επίμονο ξερόβηχα που δεν μπορείς να το δαμάσεις με τίποτα, λαχάνιασμα μαζί με το βήχα και τέλος διαρκεί πολύ χρόνο (πάνω από μια εβδομάδα). Πρόσεξε ένα από τα παραπάνω αρκεί. Αν συμβαίνουν δυο ή περισσότερα ταυτόχρονα είναι επείγον.

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για την άμεση βοήθεια. Μόλις έδωσα στυμμένο κρεμμύδι με σκόρδο στον άντρα μου, τον εγκατέλειψα και πάω να κοιμηθώ δίπλα στον αδελφό μου!!! Ο ίδιος σε ευγνωμονεί για την άπλα στο κρεβάτι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Χριστινάκι με το στωικό σου χιούμορ!!! Γέλασα με την "άπλα στο κρεβάτι" που δημιούργησε ο συνδυασμός σκόρδο-κρεμμύδι, Έκανε όμως κάτι και για το βήχα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χριστινάκι με το στωικό σου χιούμορ!!! Γέλασα με την "άπλα στο κρεβάτι" που δημιούργησε ο συνδυασμός σκόρδο-κρεμμύδι, Έκανε όμως κάτι και για το βήχα;

      Διαγραφή